Przejdź do treści

Badania pozostałości pestycydów w żywności i w wodzie

Dział Laboratoryjny WSSE w Warszawie - Pracownia Badania Pozostałości Pestycydów wykonuje analizy pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego jak:
  • owoce, warzywa (świeże, mrożone, suszone), zboża, grzyby
  • przetwory owocowo-warzywne, przetwory zbożowe,
  • produkty dla dzieci i niemowląt,
  • produkty pochodzenia zwierzęcego
Zakres badań obejmuje ponad 300 substancji aktywnych, a analizy prowadzone są z wykorzystaniem nowoczesnych technik instrumentalnych (chromatografia gazowa: GC/ECD/NPD, GC/MS, GC/MS/MS, chromatografia cieczowa LC/MS/MS), według akredytowanych metod analitycznych, zgodnie z wymaganiami Unii Europejskiej:
  • PN EN 12396-3:2002 - oznaczanie pozostałości fungicydów ditiokarbaminianowych metodą spektrofotometryczną,
  • PB/PBP-09 wydanie 1 z dnia 20.12.2010 r. – oznaczanie bromku metylu techniką GC/ECD.
oraz metodami objętymi elastycznym zakresem akredytacji:
Badania wykonywane są przez doświadczony i kompetentny personel, zgodnie z systemem zapewnienia jakości i dobrą praktyką laboratoryjną, a jakość świadczonych usług potwierdzona w krajowych i międzynarodowych testach biegłości. W testach biegłości organizowanych przez Unię Europejską, laboratorium od wielu lat, corocznie znajduje się w kategorii A (najlepszych laboratoriów europejskich).
Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań.
Opłaty za badania pobierane są zgodnie z aktualnym cennikiem WSSE w Warszawie.
Orientacyjny termin wykonania badań wynosi 5-8 dni od dostarczenia próbki.
 
Wzór zlecenia na wykonanie badań

Pracownia Badania Pozostałości Pestycydów
Kierownik Bożena Morzycka
tel.: 22 620-90-01(06) w. 677
mail.: bozena.morzycka@wsse.waw.pl