Przejdź do treści

Badania pozostałości pestycydów w żywności i w wodzie

Dział Laboratoryjny WSSE w Warszawie - Pracownia Badania Pozostałości Pestycydów wykonuje analizy pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego jak:

  • owoce, warzywa (świeże, mrożone, suszone), zboża, grzyby

  • przetwory owocowo-warzywne, przetwory zbożowe,

  • produkty dla dzieci i niemowląt,

  • produkty pochodzenia zwierzęcego

Zakres badań obejmuje ponad 300 substancji aktywnych, a analizy prowadzone są z wykorzystaniem nowoczesnych technik instrumentalnych (chromatografia gazowa: GC/ECD/NPD, GC/MS, GC/MS/MS, chromatografia cieczowa LC/MS/MS), według akredytowanych metod analitycznych, zgodnie z wymaganiami Unii Europejskiej:

  • PN EN 12396-3:2002 - oznaczanie pozostałości fungicydów ditiokarbaminianowych metodą spektrofotometryczną,

  • PB/PBP-09 wydanie 1 z dnia 20.12.2010 r. – oznaczanie bromku metylu techniką GC/ECD.

oraz metodami objętymi elastycznym zakresem akredytacji:

Badania wykonywane są przez doświadczony i kompetentny personel, zgodnie z systemem zapewnienia jakości i dobrą praktyką laboratoryjną, a jakość świadczonych usług potwierdzona w krajowych i międzynarodowych testach biegłości. W testach biegłości organizowanych przez Unię Europejską, laboratorium od wielu lat, corocznie znajduje się w kategorii A (najlepszych laboratoriów europejskich).

Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań.

Opłaty za badania pobierane są zgodnie z aktualnym cennikiem WSSE w Warszawie.

Orientacyjny termin wykonania badań wynosi 5-8 dni od dostarczenia próbki.

 

Wzór zlecenia na wykonanie badań.

Pracownia Badania Pozostałości Pestycydów
Kierownik Bożena Morzycka
tel.: 22 620-90-01(06) w. 677
mail.: bozena.morzycka@wsse.waw.pl