Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Wytyczne Państwowej Inspekcji Sanitarnej w sprawie postępowania z wodą i żywnością w sytuacji klęski żywiołowej – powodzi.
Wytyczne Państwowej Inspekcji Sanitarnej w sprawie postępowania z wodą i żywnością w sytuacji klęski żywiołowej – powodzi.

W ostatnich tygodniach na terenie całego kraju występowały ulewne deszcze i nawałnice, które spowodowały, że wiele warzywników, sadów czy ogródków działkowych znalazło się pod wodą.
Owoce i warzywa, które zostały podtopione nie nadają się do spożycia przez ludzi i zwierzęta. Wody, którymi zostały zalane uprawy owoców i warzyw, niosą ze sobą szereg zanieczyszczeń, które zabrała po drodze woda powodziowa z szamb, śmietników, cmentarzy czy zakładów pracy. Gdy woda opadanie uprawiane rośliny, które znajdują się w ziemi (nowalijki, warzywa korzeniowe, owoce) mogą wydawać się zdrowe, tymczasem nawet po dokładnym umyciu są niebezpieczne dla zdrowia człowieka i nie nadają się na pasze dla zwierząt, bowiem zostały skażone drobnoustrojami, w tym bakteriami chorobotwórczymi, które mogą wywoływać zakażenia i zachorowania u ludzi na groźne dla zdrowia i życia choroby. Spożywanie warzyw i owoców nawet po dokładnym umyciu wodą przeznaczoną do spożycia nie daje gwarancji skutecznego usunięcia zagrożenia, a więc wyeliminowania ryzyka zachorowania. Owoce i warzywa, które miały kontakt z wodą powodziową, nie powinny być spożywane.
Artykuły żywnościowe pozostawione lub przechowywane w miejscach objętych powodzią są narażone na zniszczenie, zepsucie lub zanieczyszczenie. Dlatego należy je dokładnie sprawdzać przed spożyciem. Żywność zepsuta, zanieczyszczona i spleśniała jest szkodliwa dla zdrowia. Spożywanie jej może być przyczyną chorób, a nawet śmierci.
Ponadto podmioty/osoby wprowadzające do obrotu żywność nietrwałą mikrobiologicznie są zobowiązane zadbać o właściwe parametry temperatury, zaś w przypadku włączeń prądu poddać produkty utylizacji (nie wprowadzać do obrotu).
POSTĘPOWANIE Z ŻYWNOŚCIĄ W CZASIE POWODZI:
1) nie należy spożywać wody z zalanych studni,
2) nie spożywać zalanej żywności,
3) nie spożywać warzyw i owoców z zalanych terenów,
4) nie spożywać produktów przechowywanych w wyłączonych z zasilania prądem chłodniach, lodówkach,
5) nie spożywać surowego mięsa, jaj, mleka,
6) nie spożywać produktów o zmienionej barwie, zapachu, zapleśniałych,
7) nie spożywać produktów z opakowań nie szczelnych,
8) nie spożywać produktów z opakowań bez etykiet ( niebezpieczeństwo pomylenia zawartości ze środkiem nie spożywczym ).
POSIADANĄ ŻYWNOŚĆ CHROŃ PRZED ZEPSUCIEM I ZANIECZYSZCZENIAMI, W TYM CELU:
1) produkty nietrwałe jak: mięso, wędliny, ryby, mleko i jego przetwory, a także tłuszcze i gotowe potrawy itp. przechowuj w temperaturze niższej niż 8 ºC,
2) przechowuj żywność w szczelnych opakowaniach, przykrytą, w pomieszczeniach, gdzie nie ma środków chemicznych, takich jak pestycydy, nawozy mineralne,
3) składaj żywność w suchym, chłodnym miejscu,
4) chroń żywność przed gryzoniami i szkodnikami,
W razie zanieczyszczenia lub zmoczenia powierzchni hermetycznego opakowania żywności, po usunięciu z opakowań zanieczyszczeń, produkt może być spożyty, jeśli nie wykazuje żadnych zmian.
UWAGA!
W KAŻDYM PRZYPADKU WYSTĄPIENIA BIEGUNKI, WYMIOTÓW, PODWYŻSZONEJ TEMPERATURY, BÓLÓW BRZUCHA I TYM PODOBNYCH OBJAWÓW ZATRUCIA POKARMOWEGO- NALEŻY BEZZWŁOCZNIE ZWRÓCIĆ SIĘ DLA LEKARZA.
PAMIĘTAJ:
1) WYRZUĆ CAŁĄ ŻYWNOŚĆ, KTÓRA MIAŁA KONTAKT Z WODĄ POWODZIOWĄ.
2) SUROWE PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO ORAZ WARZYWA I OWOCE KTÓRE MIAŁY KONTAKT Z WODĄ POWODZIOWĄ TRAKTUJ JAKO ZAKAŻONE I NIEDOPUSZCZAJ DO ZETKNIĘCIA ICH Z PRODUKTAMI GOTOWYMI DO SPOŻYCIA.
3) OWOCE I WARZYWA, KTÓRE ROSNĄ NA GLEBIE ZALANEJ WODĄ POWODZIOWĄ NIE NADAJĄ SIĘ DO SPOŻYCIA PRZEZ LUDZI I ZWIERZĘTA.
(materiały informacyjne GIS, PPIS w.m.st. Warszawie)