Przejdź do treści

Wytyczne Państwowej Inspekcji Sanitarnej w sprawie postępowania z wodą i żywnością w sytuacji klęski żywiołowej – powodzi.

Wytyczne Państwowej Inspekcji Sanitarnej w sprawie postępowania z wodą i żywnością w sytuacji klęski żywiołowej – powodzi.

W ostatnich tygodniach na terenie całego kraju występowały ulewne deszcze i nawałnice, które spowodowały, że wiele warzywników, sadów czy ogródków działkowych znalazło się pod wodą.

Owoce  i warzywa, które zostały podtopione nie nadają się do spożycia przez ludzi i zwierzęta. Wody, którymi zostały zalane uprawy owoców i warzyw, niosą ze sobą szereg zanieczyszczeń, które zabrała po drodze woda powodziowa z szamb, śmietników, cmentarzy czy zakładów pracy. Gdy woda opadanie  uprawiane rośliny, które znajdują się w ziemi (nowalijki, warzywa korzeniowe, owoce) mogą wydawać się zdrowe, tymczasem nawet po dokładnym umyciu  są niebezpieczne dla zdrowia człowieka i nie nadają się na pasze dla zwierząt, bowiem zostały skażone drobnoustrojami, w tym bakteriami chorobotwórczymi, które mogą wywoływać zakażenia i zachorowania u ludzi na groźne dla zdrowia i życia choroby. Spożywanie warzyw i owoców nawet po dokładnym umyciu wodą przeznaczoną do spożycia nie daje gwarancji skutecznego usunięcia zagrożenia, a więc wyeliminowania ryzyka zachorowania. Owoce i warzywa, które miały kontakt z wodą powodziową, nie powinny być spożywane.

Artykuły żywnościowe pozostawione lub przechowywane w miejscach objętych powodzią są narażone na zniszczenie, zepsucie lub zanieczyszczenie. Dlatego należy je dokładnie sprawdzać przed spożyciem. Żywność zepsuta, zanieczyszczona i spleśniała jest szkodliwa dla zdrowia. Spożywanie jej może być przyczyną chorób, a nawet śmierci.

Ponadto    podmioty/osoby   wprowadzające   do    obrotu      żywność     nietrwałą  mikrobiologicznie są zobowiązane zadbać o właściwe parametry temperatury, zaś w przypadku włączeń prądu poddać produkty utylizacji (nie wprowadzać do obrotu).

POSTĘPOWANIE Z ŻYWNOŚCIĄ W CZASIE POWODZI:

1)  nie należy spożywać wody z zalanych studni,

2)  nie spożywać zalanej żywności,

3)  nie spożywać warzyw i owoców z zalanych terenów,

4)  nie spożywać produktów przechowywanych w wyłączonych z zasilania prądem chłodniach, lodówkach,

5)  nie spożywać surowego mięsa, jaj, mleka,

6)  nie spożywać produktów o zmienionej barwie, zapachu, zapleśniałych,

7)  nie spożywać produktów z opakowań nie szczelnych,

8)  nie spożywać produktów z opakowań bez etykiet ( niebezpieczeństwo pomylenia zawartości ze środkiem nie spożywczym ). 

POSIADANĄ ŻYWNOŚĆ CHROŃ PRZED ZEPSUCIEM I ZANIECZYSZCZENIAMI, W TYM CELU:


1)  produkty nietrwałe jak: mięso, wędliny, ryby, mleko i jego przetwory, a także tłuszcze i gotowe potrawy itp. przechowuj w temperaturze niższej niż 8 ºC,

2)  przechowuj żywność w szczelnych opakowaniach, przykrytą, w pomieszczeniach, gdzie nie ma środków chemicznych, takich jak pestycydy, nawozy mineralne,

3)  składaj żywność w suchym, chłodnym miejscu,

4)  chroń żywność przed gryzoniami i szkodnikami,

W razie zanieczyszczenia lub zmoczenia powierzchni hermetycznego opakowania żywności, po usunięciu z opakowań zanieczyszczeń, produkt może być spożyty, jeśli nie wykazuje żadnych zmian.

UWAGA!

W KAŻDYM PRZYPADKU WYSTĄPIENIA BIEGUNKI, WYMIOTÓW, PODWYŻSZONEJ TEMPERATURY, BÓLÓW BRZUCHA I TYM PODOBNYCH OBJAWÓW ZATRUCIA POKARMOWEGO- NALEŻY BEZZWŁOCZNIE ZWRÓCIĆ SIĘ DLA LEKARZA.

 

PAMIĘTAJ:

1) WYRZUĆ CAŁĄ ŻYWNOŚĆ, KTÓRA MIAŁA KONTAKT Z WODĄ POWODZIOWĄ.

2) SUROWE PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO ORAZ WARZYWA I OWOCE KTÓRE MIAŁY KONTAKT Z WODĄ POWODZIOWĄ TRAKTUJ JAKO ZAKAŻONE I NIEDOPUSZCZAJ DO ZETKNIĘCIA ICH Z PRODUKTAMI GOTOWYMI DO SPOŻYCIA.

3) OWOCE I WARZYWA, KTÓRE ROSNĄ NA GLEBIE ZALANEJ WODĄ POWODZIOWĄ NIE NADAJĄ SIĘ DO SPOŻYCIA PRZEZ LUDZI I ZWIERZĘTA.

(materiały informacyjne GIS, PPIS w.m.st. Warszawie)

 

Wróć