Przejdź do treści

7 czerwca 2019 – Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

7 czerwca 2019 – Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

Zgromadzenie Ogólne Narodów Zjednoczonych, które odbyło się 15 grudnia 2018 roku, przyjęło rezolucję o ustanowieniu 7 czerwca Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności. W tym roku Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności będzie obchodzony po raz pierwszy.

Tematem przewodnim tegorocznego dnia jest "Bezpieczeństwo żywności, biznes każdego", a główną ideą - zwrócenie uwagi, że bezpieczeństwo żywności to wspólna odpowiedzialność rządów, przemysłu spożywczego, producentów i konsumentów.

Bezpieczeństwo żywności stanowi jedno z najważniejszych globalnych wyzwań.

Więcej informacji na stronie:

https://www.who.int/news-room/events/detail/2019/06/07/default-calendar/celebration-of-world-food-safety-day

Obrazek z czarnym talerzem z jedzeniem. Znaczek białego jabłka ze znakiem akceptacji i napis " Food safety, everyone's business. 44people per minute fall sick from eating contaminated food in the European Region." oraz logo World Health Organization.

Wróć