Przejdź do treści

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Warszawie ul. Żelazna 79, 00-875 Warszawa

Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny
w Warszawie przyjmuje interesantów:

w poniedziałki od 13:00 - 15:00
telefon: (22) 620 90 01 do 06
sekretariat@wsse.waw.pl

Kasa Urzędu czynna od poniedziałku do piątku
w godz. 7:45 - 14:30

Informacje dotyczące ochrony danych osobowych (RODO)
Widok Holu głównego w budynku WSSE w Warszawie przy ul. Żelaznej 79, na drugim planie pracownik kancelarii stoi przy stanowisku punktu informacyjnego

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Warszawie wspólnie z 38 Powiatowymi Stacjami Sanitarno-Epidemiologicznymi i Graniczną Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną, sprawuje nadzór sanitarny nad ponad 5 milionami mieszkańców regionu. Zapraszamy do zapoznania się z naszą działalnością.

Strona główna

Aktualności

Podsumowanie sezonu epidemicznego grypy 2018/2019 w województwie mazowieckim.

Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Warszawie przedstawia podsumowanie sezonu grypowego w województwie mazowieckim, zwyczajowo określane w okresie od 1 września do 31 marca następnego roku.

Na całym Mazowszu w tegorocznym sezonie grypowym, w okresie od 1 września
2018 r. do 31 marca 2019 r. zarejestrowano w sumie 636 824 przypadki
zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę. W ubiegłym sezonie w tym samym okresie odnotowaliśmy dużo więcej przypadków: 818 654. Łącznie w tegorocznym sezonie 1 732 osób trafiło do szpitala z powodu grypy i zachorowań grypopodobnych, przy czym najwięcej w lutym 2019 r., średnio ponad 120 w każdym tygodniu. W większości pacjenci mieli objawy ze strony układu oddechowego.

Czytaj więcej

7 kwietnia Światowy Dzień Zdrowia

7 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Zdrowia, ustanowiony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO). Głównym przesłaniem tego dnia jest zwrócenie uwagi na najważniejsze problemy zdrowotne dotyczące społeczeństw na całym świecie.

Czytaj więcej

Nielegalny ubój i sprzedaż drobiu w powiecie piaseczyńskim – informacje PWIS w Warszawie o podjętych działaniach.

W związku z doniesieniami mediowymi dotyczącymi nielegalnego uboju i sprzedaży drobiu w powiecie piaseczyńskim Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Warszawie informuje o działaniach podjętych w tej sprawie:

W dniu 08.03.2019 r. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Piasecznie otrzymał od Powiatowego Lekarza Weterynarii w Pruszkowie informację o możliwym wprowadzeniu do obrotu na terenie powiatu piaseczyńskiego w szczególności na terenie Centrum Handlowego usytuowanego w Wólce Kosowskiej mięsa pochodzącego z nielegalnego uboju.

Czytaj więcej

Komunikaty

Internetowe Konto Pacjenta – szybki i łatwy dostęp do danych medycznych.

Realizacja e-recepty, wykaz zakupionych leków, historia wizyt u lekarza to niektóre z informacji dostępnych w aplikacji Internetowe Konto Pacjenta (IKP). Usługę uruchomiło Ministerstwo Zdrowia.

Czytaj więcej

2 maja 2019 r. ustalony dniem wolnym od pracy.

Na podstawie § 2a ust.1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 25 kwietnia 2007r. w sprawie czasu pracy pracowników urzędów administracji rządowej (Dz. U. poz.505 oraz z 2008r. poz. 295 i 775) zarządza się, co następuje:

§ 1. Dla pracowników urzędów administracji rządowej dzień:

  1. ) 2 maja 2019r. ustala się dniem wolnym od pracy;
  2. ) 11 maja 2019r. wyznacza się dniem pracy

Czytaj więcej

Ostrzeżenia

Komunikat Głównego Inspektora Sanitarnego. Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie wafli suchych, do produkcji których wykorzystano mleko w proszku zanieczyszczone Salmonella Anatum.

Zagrożenie:

Spożycie produktu wiąże się z potencjalnym ryzykiem zakażenia pałeczką Salmonella..

Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwy produktów:

Wafle suche Mega PAAKA, 400 g

Wafle suche Tortowe, 140 g

Chrupaki, Wafle suche, 70 g

Wafle suche, 170 g

Producent: Zakład Handlowo-Usługowy „Tadex” Tadeusz Koniak ul. Kościuszki 13, 59-400 Jawor

Nr partii/data minimalnej trwałości: od 07.09.2019 do 22.09.2019

Czytaj więcej

Komunikat Głównego Inspektora Sanitarnego. Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie Salmonella Anatum w produkcie pn.: „Mleko w proszku pełne zawartość tłuszczu 26%”, 400 g.

Zagrożenie:

Badanie produktu pn.: „Mleko w proszku pełne zawartość tłuszczu 26%”, 400 g, w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazało obecność Salmonella Anatum we wszystkich 5 badanych próbkach produktu. Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Czytaj więcej